Баница - бюрек без яйца





Баница, какво толкова специално може да има в една баница.
Кори, яйца, сирене!  
Ще ви разкажа, а после ще ви опиша и рецептата за тази божествена баница. Имам приятелка, която е богиня на баниците, според мен. Да, Весе, за теб говоря 😊. Винаги, когато ще ходим на гости у тях, децата питат дали ще има баница. Винаги има. И този път не беше изключение. Но баницата, която имаше този път беше без яйца! Да, без яйца! А аз като търсач на лесни и вкусни ястия без яйца, останах не по-малко очарована от вкуса на тази. 

Преди винаги, когато ни се дояде баница, правех дърпана такава. Е да, не може да се отрече, че е вкусна, но ми отнемаше много време. А тази е с готови фино точени кори. 
И е уникално вкусна. 😋

Какво ни трябва 
пакет фино точени кори 
200 мл.  прясно мляко 
100 грама разтопено масло
100 мл. олио
2 супени лъжици брашно 
200 грама сирене 

Хартия за печене и тава за печене

Разтопяваш маслото, към него добавяш прясното мляко, не е лошо да е леко затоплено, за да се изравнят температурите. Прибавяш към тях  олиото и брашното разбъркваш добре, за да се смесят съставките и започваш със съществената част. 
Вземаш една кора от пакета, поставяш върху плота. Отгоре поставяш втора кора, ръсваш малко от течната смес и с четка разнасяш навсякъде. Идва ред на третата кора. Поставяш я внимателно отгоре, поливаш отново от течната смес, слагаш натрошено сирене в единия край и завиваш. Хващаш най-долната кора и повдигаш леко така, че да може другите две да се загънат и после завиваш на руло. Преместваш завитото руло в тавата, която е с хартия за печене. Като не е необходимо да намазняваш хартията. Продължаваш по същия начин, докато корите свършат. 
Ако обичаш баницата да е по-мазна можеш отгоре да намажеш със течната смес, ако е останала, или просто да сложиш малко масло. 
Пека я в загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути, на най-долния водач на фурната. 
За да си сигурен, че е опечена, можеш да провериш като леко надигнеш някоя от пуричките. 
След като е опечена, аз лично я завивам с кърпа, за да остане мека. 

Знам, че не е нещо нечувано и невиждано, но пък е много вкусна.


1 comments

  1. Звучи супер и различно!Ще я пробвам!����

    ReplyDelete