Козунак без яйца, но с конци и малко шоколад







Тази година за никой от нас Великден няма да е такъв, какъвто ни се иска. Но това ни кара да експерементираме и творим в кухните си.
Това се случи и с мен тази година. Всяка година купувам сладък хляб от магазина за съпруга си
и той го приема за козунак (поради липсата на такъв без яйца). Е, да, ама не и тази година. 
Реших, че е време и той да опита вкуса на истинския сладък обреден хляб. Или с  други дума на Великденския козунак. Определено тази рецепта няма да се прави само на Великден. 
Нищо,че няма яйца, има конци и то какви! 😍 Чувала съм че конците в козунака идват от яйцата, или от продължителното месене, дори такова в центрофугата на пералнята. OMG!!!!!  Това не мога да си го представя. Откъде всъщност идват или се получават конците при козунака? От глутена в брашното. Какво е глутен и в кои типове брашна се съдържа, е доста дълга и обширна тема, за която ще пиша друг път! 

А сега по същество, че пак се отплеснах! 😀
Идеята за рецептата за козунак без яйца се роди от тази за небеизвестната "Памук погача".  Неведнъж правена и от мен вкъщи. Сладко тесто, с мека и въздушна текстура! 

Какво ни е нужно 
240 мл топло прясно мляко
240 мл топла вода 
90 грама захар / 6 супени лъжици  
1 супена лъжица сол
120 мл. олио 
120 мл разтопено масло 
1 ампула есенция ванилия 
1 алмула есенция от ром  
кората на един портокал или лимон  
Екстра:  шоколад или течен шоколад 
За поръсване: бяла кристална захар  или перлена захар
1 пакетче суха мая (7 грама) или половин кубче жива мая 
850 грама брашно* 
*Оказа се, че вкъщи нямам бяло брашно тип 500 (презапасяването ми изигра лоша шега 😀)
Но пък винаги имам други пакети с брашно, в случая тип 00 и манитоба, които са за пица и фокача. 

В купа сложих затопленото мляко ( 240 мл), затоплената вода ( 240 мл), избраната мая и цялото количество захар (6 с.л) . Разбърках, за да се разтвори маята и сложих 2 чаени чаши пресято брашно. Разбърках и покрих с кърпа  за 10 минути, за да втаса. След това прибавих мазнината (120 мл олио и 120 мл масло), есенциите от ром и ванилия и портокаловите корички. 
Постепенно започнах да прибавям останалото пресято брашно и да замесвам тестото. Месих не повече от 10 минути. Като нито съм го удряла 100 пъти в плота, нито съм го била в пода.  Тестото е достатъчно меко и еластично и се меси с лекота. А аз не съм от хората които обичат да месят 😀. След като тестото е омесено добре, го сложих в купата, покрих със стреч фолио и кърпа и оставих да втаса. 

След около час, час и половина, може би, разделих тестото на две. Едната част разточих на кора върху малко брашно на плота. Намазах със течен шоколад или разтопен на водна баня млечен шоколад, но с разтопения шоколад много бързо трябва да се работи, тъй като почти веднага се твърдява и става труден за разнасяне.

След това завих на руло, прерязах през средата като гледах да не режа до край от единият край. после усуках двете половини една около друга. Голяма мацаница падна, ама си струваше. 
Сложих във форма с хартия за печене вътре и покрих с кърпа за окончателно втасване.
Другата половина от тестото разделих на 8 равни топки. Всяка от тях направих на фитил. На плота сложих два фитила плътно един до друг, след това още два един до друг. Перпендикулярно на тях сложих по още една двойка фитили. Като гледах всеки да е застъпен от всеки друг (много сложно, нали?). И започнах да сплитам като редувах страните.
След което внимателно преместих във форма с хартия за печене и оставих да втаса под кърпа за около 20 минути.
През това време загрях фурната на 180 градуса на долен и горен реотан. След като минаха 20-те минути, намазах със разтопено масло и няколко капки прясно мляко. Поръсих със перлена захар и сложих едновременно във фурната.





Пуснах само долен реотан и решетката ми беше на най-долния водач.  След около 30 минути преместих решетката в средата и пуснах и горния реотан. Пекох още може би 15 минути, като проверявах с клечка дали се е изпекло вътре.  
След като се опекоха, ги извадих от фурната и завих с кърпа. 
А ароматът, който се понесе изпълваше цялата къща.






0 comments