Вкусни еклери за по всяко време





Десертът, който обожавам да правя и да ям.
Звучи много трудно да се направи, но не е! Обещавам!


Първо ще си говорим за пареното тесто. Нарича се така защото се приготвя на котлона! С него могат да се правят също и толумбички! Разликата между тестото за толумбички и еклери е в температурата при която се прибавят яйцата! И съответно топлинната обработка, при която се приготвят! С пареното тесто за еклери се получава онази въздушна кухина при изпичане! Там има лека тънкост, но за нея по надолу!




Какво ни е необходимо:
За тестото
една тенджера!
150 грама брашно
125 мл прясно мляко
125 мл вода
100 грама масло
3-4 бр. яйца, броят зависи от големината им
Щипка сол
1 ч.л захар.
Кремът, който аз ползвам е домашен яйчен крем.
3 ч.ч. прясно мляко, моята е със вместимост 150 мл
7 с.л. захар
5 с.л. брашно
2 ванилии
75 грама масло
3 жълтъка, ако са по малки може и 4
.....................
Започваме като си отмерваме всички продукти, или поне аз така правя, за да има за миалната 😁


На котлона слагам тенджерата, в нея изсипвам водата, млякото и маслото. Оставям на слаб огън да заври! Изключвам котлона!
Наведнъж изсипвам брашното, солта и захарта! И започвам да бъркам с дървена лъжица, докато започне да се отлепя от стените. Не повече от 2 минути. Оставям за кратко настрана, за да изстине.

В друга тенджера слагам млякото за крема ! За него подробно след малко!

Когато е изстинало тестото малко, не повече от 7-8 минути, вземам миксера с бъркалки и започвам да прибавям 1 по 1 яйцата към тестото. Като разбърквам непрекъснато. С прибавянето на всяко яйце, тестото се разпада на парцали, но това да не те плаши, ще се случи всичко! 😉
2ро яйце - бъркам, когато се усвои, прибавям третото яйце и отново бъркам, ако са по-малки може и четвърто!

След което изсипвам сместа, която прилича на лепило😁 в торбичка за шприц с накрайник голяма роза и сприцовам върху хартия за печене като оставям разстояние между розичките!
Формата, в която ще ги направиш зависи изцяло от това как ги харесвате у дома. Ние ги обичаме да са малки и на хапка - две да ги няма. Може да ги направиш и дълги.


Ако нямаш шприц, може и с лъжица, ако има задигнати връхчета, приглаждам с влажен пръст.
Пека в загрята фурна на 180 градуса за 18 минути, поне в моята за толкова ги пека!
❗Като е много важно първите 10-12 минути да не се отваря фурната, за да не спадне обемът и да не загубим въздушната дупка на еклера!

❗След като порозовеят изключвам фурната и я открехвам леко, оставям тавата вътре за още няколко минути.

❗Ако изкарам горещата тава с еклерите на плота, те спихват и губим въздушната дупка! А на нас ни трябва!
................
За крема
В тенджера слагам част от млякото ( 2 чаши) да се сгрее, като към него прибавям захарта ( 7 с.л.) и ванилията. В купа разбивам брашното (5 с.л.) с останалото мляко (1 чаша) и 3-е жълтъка!
След това на тънка струйка прибавям сместа от купата към млякото и захарта на котлона, (или обратно) като бъркам непрекъснато до сгъстяване на крема, като внимавам да не се захване отдолу! След като стане гъст крем махам от котлона и прибавям маслото (75 грама) на малки бучки! И разбърквам до пълното му стопяване! Покривам със стреч фолио, като го слагам направо върху крема, за да предотвратя хващането на кора отгоре! Изчаквам да се охлади напълно!

Пълня в сприц с накрайник за пълнене на кремове. Хващам един еклер пробивам малка дупка, или оглеждам за изтъняло място по повърхността му, за да ползвам него за да напълня еклера с крем! Пълня го с крем и продължавам с останалите!

Разбира се, може и да се изреже част от еклера, като капаче, да се напълни с крем и изрязаната част да се постави отново отгоре!
💡 Може да се прибави разбита сладкарска сметана към крема, като се разбърква с лъжица и на порции, така кремът става различен, но не и по лош!
...............
За декорация може да разтопиш 100 грама черен или млечен шоколад и да напръскаш с лъжица или в торбичка с малка дупка, като шоколадът не трябва да е твърде горещ!
Може също да се залее отгоре изцяло със шоколад или да се потопи в него.

💡 За да не стане твърд шоколадът и за да не се налага да се темперира, може да се загрее 30 мл течна сметана и в нея да се разтопи шоколадът!




Разбира се не е задължително да има шоколад и без него изглеждат и са достатъчно вкусни!








0 comments