Крем супа от батат с хрупкави домашни крутони




Обичате ли супи? А крем супи? Да си призная супите не са ми любов, но крем супата е друго нещо. И то точно тази крем супа. От батат, но вътре има и още няколко зеленчука. Пасирана до гладкост, в компанията за хрупкави домашни крутони с билки! Оо разкош!

Какво ни е нужно:

1 брой батат (в повечето случаи е около 600-700 грама)
2 моркова
3-4 скилидки чесън
100 грама целина от корен
100 грама пащърнак
1 малка глава лук за готвене
1 малка глава червен лук
100 грама масло
200 мл течна сметана за готвене
Или 100 мл течна сметана за разбиване, неподсладена.
1/2 ч.л куркума
1.500 литра бульон или вода
Сол

За крутоните
Няколко филии хляб
Сол, черен пипер, суха мащерка и зехтин

 Измивам и почиствам зеленчуците от корите, като самите кори запазвам и с тях приготвям зеленчуков бульон, който ползвам в други ястия.
Нарязвам всички зеленчуци на едри парчета. Слагам течността, около литър и половина вода или бульон, в тенджера, вътре слагам всички зеленчуци, 1/2 чаена лъжичка куркума и оставям на бавен огън да се сварят до пълното им омекване.
Прецеждам 2/3 от водата, като я отделям в друг съд, ако ми потрябва за разреждане, и пасирам до гладкост останалата част заедно с зеленчуците. Прецеждам през цедка, за по-гладка консистенция, макар че това не е никак задължително. Прибавям 100 грама масло, 200 мл течна сметана и връщам на котлона за няколко минути. Ако е необходимо подправям със сол. Ако ми се види много гъста, разреждам с част от водата, която съм отделила до желаната гъстота.
*понякога към пасираната супа не слагам течна сметана, а разбита до меки връхчета неподсладена бита сметана. Прибавям към супата и разбърквам до хомогенност.

За крутоните, нарязвам хляба да дребни кубчета, подправям със зехтин, сол и суха мащерка. Пека в загрята фурна на 180 градуса, с вентилатор за 7-8 минути, като периодично разбърквам.
Сервирам в чиния от супата, кротони отгоре и няколко капки зехтин.
Да ви е вкусно!

0 comments