Пиле торта ала Пламена

                                                   





Пиле торта, както й казва Моника, или моята интерпретация на известната рецепта за "Пиле по белгийски". С тази торта делникът ни се превръща в празник, а празникът в удоволствие за всички вкусови рецептори. 

Обожаваме комбинацията от пиле, сметана и кисели краставички. А в тази рецепта  събирам всичко в едно. Експлозия! В  комбинация със чаша вино, нямаш време да говориш, чува се само тракането на вилица и нож по чинията. 




И така какво ни е нужно.
400 грама пилешко филе
3 гъби
170 грама бекон
Половин глава лук
3-4 кисели краставички
1 супена лъжица препечено брашно
200 мл сметана за готвене
100 грама топено сирене.
Кашкавал за настъргване
6-7 картофа
50 грам масло

Обичам преди да започна да готвя да нарежа и наредя всичко в отделни купички, чинийки и съдинки. Така, ако нещо липсва,  мога бързо да го заменя с друго! А, тук липсва чаша с вино! Как да готвя без него! :D  Няма го в списъка с продукти, защото то е за мен! Докато готвя да си пийвам! :) 

Започвам като обелвам картофите, измивам и нарязвам на кубчета. Слагам в тенджера с вода и сол и оставям да се сварят.  

Нарязвам лука, пилето, бекона и  киселите краставички, всяко в отделна купичка, нали се разбрахме. :) 

В тиган слагаме малко мазнина, лука и пилешкото филе на кубчета да се запържат. Тук, ако вземат да се захващат за дъното, доливам малко вода или бульон. Оставям да се сготвят. След като пилето е почти готово прибавям нарязания бекон и гъбите. След това и топеното сирене.  
(Това, което ползвам е или на триъгълничета или такова в кутия, което най-често купувам от Лидл). Оставам да къкри на слаб огън. Ако е гъсто винаги може да се добави вода или бульон. 

През това време картофите са вече сварени. Изцеждам цялата им вода, прибавям маслото, което е около 50 грама и с миксер или ръчна преса намачквам картофите, така че да се получи консистенция като за пюре. 
Разстилам половината от пюрето в тавичка, която предварително съм намазнила с олио и поръсила с галета навсякъде. Отдолу поставям хартия за печене. 
*Целта на галетата е да получа хрупкава коричка. Разбира се, не е задължителна! 
Другата половина от пюрето разстилам върху стените на тавичката. Аз ползвам такава с падащо дъно. Любими са ми за всичко. 
След като тавичката е добре покрита със картофено пюре от всякъде, мушкам в загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути. 

Идва ред на глътка от онази чаша, помните я нали? :D  Виното ми! Защото започва частта със запеченото брашно.  
 И така отпих! ..... В малка суха тенджерка слагам брашното ( 2 супени лъжици) и на котлона, бъркам, разклащам непрекъснато, защото много бързо прегаря. За секунди! Ако това се случи хвърлям, почиствам съда, подсушавам и на ново. Да си призная случвало ми се да повтарям това упражнение и по 2-3 пъти. :D. Когато брашното е готово, а то е готово, когато се разнесе характерен аромат на препечено брашно, няма начин да се обърка, дърпам от котлона и при непрекъснато бъркане наливам течната готварска сметана. Тази смес прибавам към сместа в тигана с пилето. Тук идва момента и на киселите краставички, сол и черен пипер на вкус. Разбърквам всичко и изсипвам върху картофения блат.  
 Мушкам да се запече за около 10 минути. Отгоре настъргвам кашкавал и запичам във фурна до златисто на кашкавала.





Оставям да изстине добре, не е лесно! Никак даже! Така приятно миреше. Но определено студена се реже по-лесно и парчетата изглеждат по добре. Но и топла е божествена за ядене. Просто не изглежда толкова добре.  



1 comments

  1. Униклано е! Както се казва "Ядеш и ревеш"

    ReplyDelete