Чийзкейк с боровинки

Този чийзкейк е самото съвършенство!

Когато се омъжих и и трябваше да правя торта за повод, беше много сложно. Съпругът ми е с тежка алергия към яйца! Ами сега! 😱 Блат -  яйца! Не става!
Що не пробвам чийзкейк без печене! 🤔Ами да!  Няма яйца, идеално! Но има желатин, аз желатин не обичам. Ами ако не му сложа желатин! 🙄 Ще пробвам!
И така се роди идеята за прекрасен чийзкейк, в който няма желатин, няма и яйца! Идеално за нас! Не казвам, че съм открила топлата вода в чийзкейковете, но това за нас и приятелите ни си беше божествено откритие!
Бисквитен блат, без яйца! Лек, мек и ужасно вкусен, но и балансиран на вкус крем, полят със леко сладко - кисел вкус на боровинките. Прави се за по малко от 15 минути! Е, като не броим чакането в хладилника да се изстуди малко! Но си заслужава! Обещавам.

В последно време пробвам различни съчетания на масло с бисквити, тъй като от това, което имам аз, става доста твърда платка. Мисля, че успях да нацеля точното количество.

За бисквитения блат
75 грама масло
150 грама чаени бисквити
*като тук според мен си зависи от бисквитите. Някои поемат повече масло, други не толкова!
Така че, ако имаш изпитана във времето рецепта за бисквитената платка за чийзкейк, смело залагай на нея.

За крема
300 мл сладкарска течна сметана
250 грама Маскарпоне или Филаделфия
2 супени лъжици пудра захар.
*слагам пудра захар, защото моята сметана не е сладка.

За боровинковия сос
150 грама замразени боровинки
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица вода.
*не е задължително да са боровинки, със същият успех се получава и с ягоди или микс от горски плодове.

Всички продукти са за тавичка с падащо дъно с диаметър 23 см.

Започвам със застилане на тавичката с хартия за печене. Слагам и по стените като режа ленти, намокрям стените на формата и залепям лентите.
1. Правя го с цел да не мия много! 😂 Знаете, или пък не, но съм мързелива!
2. Така, след като махна лентите преди сервиране има добър външен вид.

В чопър, блендер, на ренде или пък в торбичка и с чук-бутилка натрошавам бисквитите. Каквото и да изберете, целта е да станат на фин прах.
Разтопявам маслото и обърквам с вече прахообразните бисквити.
Разстилам върху дъното на тавичката и оставам в хладилника, докато направя крема.

В купа слагам сметаната и пудрата захар. Разбивам с миксер, докато се образуват меки връхчета! За да сте сигурни, че сметаната е добре избита, тръснете купата наобратно над главата на мъжа ви! 😂 Шегувам се, разбира се!

В друга купа разбърквам крема сиренето, което съм избрала да ползвам. По този начин то става още по-кремообразно, леко и пухкаво.
Смесвам със сметаната. Разбивам за кратко с миксера и полагам върху бисквитения блат. Заглаждам и оставям в хладилника.

В малка тенджерка на котлона слагам боровинките или избрания друг вид плод, захарта и водата. И оставям за около 10тина минути да поври на слаб огън. При мен на 3 от 12 степени на котлона. След това отстранявам от топлината и изчаквам да се охлади.
Поливам върху крема! И Воала! Готови сме!
* В зависимост от търсения ефект, може да се махнат стените на формата, така че сосът да облее и в страни.

Остава да изчакаме поне още 2 часа, а най-добре цяла нощ преди да си сервираме парче лек, балансиран и божествен чийзкейк.


0 comments