Шоколадов чийзкейк





Случвало ли ви се е да търсите лесна, бърза и в същото време вкусна рецепта за торта? Било то за повод или просто така, за да има нещо сладко в хладилника за кафе! Еми честито, аз съм тук, за да ви споделя точно такава рецепта! В нея има шоколад, сметана, маскарпоне, още шоколад! Събудих ли любопитството ви? Няма да ви мъча повече!

Какво ни е нужно за тавичка с диаметър 24 см
75 грама масло
150 грама бисквити
*Мисля, че този път успях да намеря точната доза, за да не стане твърд.

За крема
400 мл течна сладкарска сметана
250 грама маскарпоне
150 грама черен шоколад
3 суп. лъжици пудра захар

За ганажа
150 грама млечен шоколад
 50 мл течна сметана

Започвам като слагам хартия за печене на дъното на тавичката и по стените ѝ, като изрязвам широки ленти и залепям с малко масло.
Разтопявам маслото (75 грама), смилам бисквитите (150 грама) в блендера, чопър или на ренде, в краен случай в торбичка с отгоре с чук или бутилка. Целта е да станат на финни трохи. Смесваме разтопеното масло и бисквитите. Обърквам хубаво, за да може всички бисквитени трохи се намокрят от маслото. След това полученото тесто разстилам на дъното на формата. И прибирам в хладилника. На водна баня разтопявам черния шоколад (150 гр).
В купа изливам течната сладкарска сметана (400 мл), пудрата захар (3 с.л) и разбивам до меки връхчета. В друга купа, за кратко, разбивам маскарпонето. Смесвам към вече разбитата сметана, разбърквам с миксера на бързи обороти. След което добавям вече охладения леко разтопен черен шоколад. Разбърквам до пълното оцветяване на сместа. Изсипвам върху бисквитения блат и прибирам в хладилника за няколко часа, за да стегне.


За ганаж - загрявам сметаната (50 мл) и вътре разтопявам млечния шоколад (150 грама). Изчаквам леко да изстине и заливам върху тортата. В зависимост от ефекта, който търся, махам или пък не стените на формата.
Украсявам отгоре според това, което имам вкъщи или според повода.


0 comments