Питка с повод и без повод






Снимка: Карина Димитрова Павлова


Въпреки, че 4 години учих в професионална паралелка за хляб и хлебни изделия, си признавам че месенето и тестото не е моето нещо.
Приятелка, която никога не е месила, ме помоли да ѝ помогна с рецепта и технология за направата на питка, с която да изненада мъжа си.
Сетих се за тази мека топка тесто, която е лесна за замесване, а в същото време ужасно вкусна.
В повечето случаи за тесто ползвам основна рецепта и само надграждам със вкусове, било то с яйце или кисело мляко.
Е, и този път не изневерих на себе си. И сложих и двете.

Какво ни е необходимо за основно тесто за питка или пък хляб. 1 част брашно и половин част течност, малко сол, захар и мая за хляб.
А за тази питка, както казах, надградих именно с

500 гр брашно
250 мл прясно мляко
1 яйце
Половин кубче мая за хляб или 1 пакетче суха мая за хляб
2 с.л кисело мляко
1 ч.л захар
1 ч.л сол
2 с.л мазнина, олио или зехтин
50 грама масло
Жълтък за намазване
Семена за поръсване

В купа слагам затоплената течност, в случая прясното мляко, лъжичката захар и маята за хляб.

 *Температурата на течността има значение за маята. При сухата мая тя трябва да е между 39-42 градуса, за да могат да се активират дрождите (бубите)
За прясната - градусите са 35-37, разбира се, може и с по-хладна, но бубите ще се събудят по-бавно.
Как да определим тази температура?
Може с термометър, може и с малкото пръстче. Както казваше баба "да ти тряе пръстчето" 35-37 градуса - идеална за жива мая! Да ти пари, но малко, 39-42 градуса - идеална за сухата мая. Ако температурата е по-висока бубите умират, безвъзвратно.

Покривам с кърпа и оставям на топло за 10 минути, за да се активира маята.
След като маята е активирана, прибавям яйцото, двете супени лъжици кисело мляко и мазнината (2 с.л.).  Разбърквам и на порции започвам да прибавям пресятото брашно със чаена лъжичка сол. Разбърквам и добавям останалата част от брашното. Замесвам меко тесто,  след като е готово, го покривам с кърпа и оставям на топло, за да втаса.
За да ускоря втасването поставям  купата в загрята на 50 градуса фурна за няколко минути . Слагам и изключвам фурната. Топлината вътре е достатъчна, за да ускори процеса по втасване.
След като тестото е удвоило обема си, започвам оформянето на питката.
 *оформянето може да се случи така, както ви харесва.
В случая аз оформих като разделих на 4 части. Всяка от тях разточих на що-годе еднакви кръгли кори. Разтопих маслото (50 грама) и с него намазах всяка кора, като върху нея поставях друга кора. Не намазах най-горната. И сега трудната за описание част по оформянето 😁.
Горе-долу по средата на корите поставих чаша или купичка, чието гърло ми е някакъв ориентир. От него към външния край на тестото направих разрези. Общо 8 при мен. След това всеки разрез усуках около себе си по 2 пъти.
* Може между корите да се добави и сирене.



Снимка: Интернет

Пренесох внимателно в тавичка с махащо дъно (много обичам да ги ползвам, за всичко), в която има хартия за печене, за да не залепне, а и за да не се налага да мия много! 😂 И оставих за още около 20 минути да втаса. След това намазах с разбит жълтък с няколко капки олио в него, поръсих със семена и сложих в предварително разгрята фурна на 180 градуса, в моята на най-долна решетка, за около 35-40 минути при мен. Времето е ориентировъчно. Винаги наглеждайте печивата си!
След като се опече, завивам в кърпа и оставам "да си обиколи нивата".
Не, че не може и вряла да я разчупите и да я изядете, де! 😂



2 comments

  1. Плами,ти си страхотен кулинар - разбрах го още като сготвих първите неща по твоя препоръка. ..дори и още като видях първите ти рецепти...изобщо,много съм щастлива, че познавам човек като теб от близо и имам възможност да черпя идеи от вкусните и лесни рецепти, които правиш! Искам да ти пожелая много успех и последователи, в което не се съмнявам!
    Бъди все така вдъхновена и прекрасна!😍🌷❤❤❤

    ReplyDelete
  2. Аз благосадря за доверието, че опитвате и пресъздавате моите рецепти. Че се доверявате на моят вкус за храна. Вие сте моят двигател да продължавам да експериментирам и творя! Благодаря! ❤️

    ReplyDelete