Чипс от семена





От известно време съботата вкъщи е посветена на филмите. Семейна киновечер 😍. Макар че в повечето съботни вечери филмите са предимно анимации, но няма как с две госпожици вкъщи 😀. А децата винаги търсят нещо за хрупане, не може филм без хрупанки 😀. Рядко давам чипс от опаковка, а не харесват сушените плодове и зеленчуци, като алтернатива за чипс и хрупанки . Затова това, което им предлагам  са домашни хрупки от семена, или както те му казват чипс от семена.

Какво ни е нужно:
250 грама царевично нишесте
125 грама белено слънчогледово семе
75 грама ленено семе или ленено брашно
75 грама сусамово семе
75 грама тиквено семе
375 мл вода
75 мл зехтин или олио
1 ч.л сол
едра сол за поръсване

В малка тенджера на котлона слагам водата (375 мл), мазнината (75 мл) и сол (1ч.л) да заври.
В купа смесвам царевичното брашно (250 гр), слънчогледовото семе ( 125 грама), лененото семе (75 грама), тиквенето семе (75 грама). Разбърквам хубаво и прибавям заврялата течност. Отново разбърквам всичко до пълна хомогенност. 
Върху тава с разстлана с хартия за печене изсипвам около половината количество от сместа, отгоре поставям втори лист хартия за печене или стреч фолио, с точилка изтънявам,  като гледам да е равномерно навсякъде, разрязвам със нож за пица или обикновен нож и отгоре поръсвам леко със едра сол ( не е задължително).



 *При мен от това количество продукти излизат две фабрични тави на фурната ми.
Пека в загрята фурна на 150 градуса с вентилатор за около 40 минути, или до получаване на добър загар.

Идеално мезе и за бира. А с крема сирене и слайд шунка е идеална междинна закуска.
 Да ви е хрупкаво и вкусно! 😉😋

0 comments