Панакота



Рядко ползвам желатин за десертите, но при Панакота е задължително. И няма как да е различно тя е на основата на сметана или поне тази, която аз правя вкъщи. Любима на децата и на съпруга ми. Съчетава нежен, сладък крем с леко кисело ягодово или малиново кули. Разбира се, може да се ползва и друг горски плод.

Какво ни е нужно
400 мл течна сметана
1 ч.л ванилова захар или 1 шушулка ванилия
150 грама захар
2  броя листа желатин

За плодовото Кули
400 грама замразени плодове по избор
100 мл вода
2 - 3 с.л захар (зависи от сладостта на плодовете)
1 ч.л лимонов сок

В тенджера слагам сметаната, захарта и ванилията да се затоплят, не да завират, само докато захарта се стопи и течността се стопли.
В купичка накисвам листата желатин и изчаквам 7-8 минути докато омекнат и станат прозрачни. Изстисквам водата от тях хубаво и прибавям към топлата сметанова смес. Разбърквам до пълното им усвояване, след което разпределям сместа в чаши или купички за сервиране. Оставям в хладилника за 2-3 часа или докато стегне напълно.

В малка тенджера слагам продуктите за ягодовото Кули - 400 грама замразени ягоди (или избрания плод) 100 мл вода, захарта и оставям на бавен огън да се сготвят. След като са готови прибавям и лимоновия сок (който не е задължителен и не винаги слагам) и пасирам. Минавам получената смес през цедка и след като се охлади поливам върху вече стегналия крем. Съхранявам в хладилника за до 3 дни, ако остане. Не остава! 😀😀😀

0 comments