Шведски кюфтенца а ла Икеа

Рядко ходим в Икеа, поради няколко причини. Оставям вътре заплата, заплата и половина, далече ни е и пътуването до там е кошмарно. Но никога, ама никога не пропускаме да седнем в ресторанта им и да си хапнем от малките кюфтенцата от мляно телешко месо върху пухкаво картофено пюре, обилно поляти със сос на сметанова основа, а за разкош и сладко от арктическа червена боровинка. Наслада за небцето ми. Чак ми се събра и слюнка, докато описвам тази експлозия от вкусове. Много опити направих, за да стигна до този вкус. Готвих, писах, опитвах.... Пак ... и пак ... и пак. Но с постоянство успях да се приближа максимално до вкуса, който търсих. Днес го споделям и с вас.
Вкъщи не харесват особено кюфтета само от телешка кайма, затова по Балкански си ги правя със смес свинска и телешка 50/50.

Какво ни е нужно
за 30 броя кюфтенца
250 грама телешка кайма
250 грама свинска кайма
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
100 грама галета
1 яйце
5 с.л прясно мляко или течна сметана за готвене
40 грама масло
сол, черен пипер

за соса
50 грама масло
50 грама брашно
300 мл телешки бульон или вода
2 ч.л соев сос
150 мл течна сметана за готвене
1 ч.л Дижонска горчица

за картофеното пюре
8 средно големи картофа
150 мл прясно мляко
70 грама масло
сол

И накрая бурканче сладко от червена боровинка. Макар че доста добре се съчетава и със сладко от синя боровинка.

Нарязвам на ситно лука и в малка тенджерка разтопявам маслото ( 40 грама), задушавам леко лука и оставям на страна, за да изстине. В купа смесвам телешката и свинската кайма, яйцето, галетата (100 грама) прясното мляко или сметаната (5 с.л), задушения лук, пресования  чесън  и сол на вкус. Омесвам хубаво и от нея оформям кюфтенца около 30 грама всяко. Нареждам в тава за печене върху хартия за печене и изпичам на 180 градуса с вентилатор в предварително загрята фурна за около 20-25 минути.

Соса приготвям като разтопявам маслото  (50 грама), към него прибавям 50 грама брашно, разбърквам енергично и наливам 300 мл телешки бульон или вода, оставям на слаб огън. Прибавям 2 ч.л соев сос, 1 ч.л Дижонска горчица и разбърквам до пълното й разтваряне. Наливам 150 мл течна сметана, и оставям да покъкри за около 10 минути на слаб огън.

Картофите обелвам, измивам и нарязвам на едри парчета, слагам да се сварят в подсолена вода. След като се сварят изцеждам водата, с бъркалките на миксера намачквам картофите, прибавям млякото и маслото и разбърквам до получаване на пухкаво тесто. Според това какви са картофите е възможно да поеме още малко масло и прясно мляко.
Сервирам в чиния от пюрето, няколко кюфтенца, а отгоре поливам обилно със соса. Като вариант също е и да се пуснат кюфтенцата в тенджерата със соса, а за разкош 2-3 ч.л сладко от червена боровинка.
Да ви е сладко!

* Количеството в рецептите е за 4 порции.

0 comments