Мекици




Всеки от нас си има своя изпитана рецепта за мекици. А в интернет са хиляди. От прости рецепти, които се забъркват с вода, мая и брашно до такива, които се обогатяват с яйца, кисело или пък прясно мляко.

Но знаете ли кое е хубавото на домашно приготвените мекици, поне за мен, де! Това, че ми връщат спомени от едни прекрасни години. 

Неделя сутрин, събуждам се цвърченето на мазнината на печката. Усещам аромата на пържените мекици на баба. Тя е в кухнята, над печката, с мазни ръце, разпъва поредния мекик. Изпържва го в сгорещената мазнина. Долавя се аромат и на домашно сладко от ягоди. На масата вече има чиния с домашно козе сирене. Кана с айрян от домашно кисело мляко! Ей такива неделни сутрини помня аз! Толкова мил и свиден спомен.

Често вкъщи в неделя приготвям мекици. Но не успях да запомня нейната рецепта. Затова пък тази на свекърва ми е лесна, бърза и мързелива. Но по нищо не отстъпва като вкус от мекиците, които помня на баба. 

Как приготвям закуската ни за неделя сутрин, добре, де по към обяд е. 😀 

Тестото разбърквам със спираловидните бъркалки на миксера. Мързелива работа! 😁 Тестото е доста течно и лепкаво. Слагам купата в торбичка и в хладилника за бавно втасване цяла нощ. Разбира се, може и на плота под кърпа за около час време. 

Какво ни е нужно за тестото: 

600 грама брашно

350 - 400 мл вода

1 пакетче суха мая или половин кубче прясна. 

1 с.л захар 

1 ч.л сол

Слагам всичко в купата, пускам миксера със спираловидните бъркалки и бъркам. 

 * Едно уточнение, всяко брашно е с различна водопоглъщаемост. Така че, е възможно да поеме повече вода. Консистенцията на тестото не трябва да затормозява миксера, не и ако не искате нов. 😁

Може да започнете с по-малко количество вода и да добавяте, ако има нужда. Но и винаги може да добавите и още брашно.

Със същия успех може да се разбърка (бие) с лъжица. Това действие го оставям на съпруга си. После отписвам лъжицата. Добре е огъната. Биенето на тестото продължава докато то започне да се отлепва от лъжицата.

Купата в торба и да нощува в хладилника. 

Сутринта когато стана, изваждам купата от хладилника и оставям на плота докато си изпия кафето и мина през сутрешния си тоалет.




В тиган или тенджера сипвам олио, оставям да загрее, в друг съд си приготвям малко мазнина за ръцете, тъй като тестото е доста лепкаво. Разпъвам мекика в желаната големина и пускам в сгорещеното олио, за да се опържи до златисто. Изваждам върху кухненска хартия, за да обере излишната мазнина. И продължавам до привършване на тестото. 


Сервирам със сладко от ягоди, мед, сирене, с пудра захар или пък течен шоколад или кой каквото обича.

Да ви е сладко! 


1 comments